Årsberetning 2024
Læs om DN Gribskovs indsats for naturen i 2024 - vi har fokus på drikkevand og grundvandsparker, fredninger, biodiversitet, naturpleje og meget mere.Danmarks Naturfredningsforening Gribskov
Årsberetning 2024
Naturpolitisk interessevaretagelse og mærkesager
- ’Vores Gribskov - Udviklingspolitik og Planstrategi’ blev vedtaget i 2023 og skal nu følges op af en revision af kommuneplanen, som skal i høring og besluttes inden kommunalvalget i 2025. DN Gribskov følger løbende dette arbejde bl.a. med henblik på at sikre og øge biodiversiteten i Gribskov Kommune og bevare sammenhængende natur, også som nærrekreativ natur i områder med byudvikling.
- Der har gennem de senere år været mange sager, hvor store jordudlæg er foretaget på landbrugsjord. Gribskov Kommune har tilsyneladende ændret praksis omkring håndteringen af disse sager, men DN Gribskov følger fortsat udviklingen nøje. Helt anderledes står sagen, når det drejer sig om jorddeponering. Sagerne i Kagerup og ved Esromgård er stadig uafklarede, og vi får jævnligt meldinger om, at der fortsat køres jord ud på Esromgårds første jordtip trods oplysninger om, at jordtippen er færdigbehandlet. DN Gribskov følger udviklingen og arbejder videre med sagerne.
- DN Gribskov arbejder løbende for udpegningen af grundvandsparker, dvs. områder, der skal sikre rent drikkevand til os og kommende generationer. Vi er glade for samarbejdet med de lokale vandværker.
- Gribskovs Kommunes plan for naturindsatsen er forældet. I forbindelse med udarbejdelsen af en klimaplan, har byrådet omsider besluttet, at denne plan skal revideres, herunder at planen skal indeholde et idekatalog med større visionære naturprojekter. Foreløbig har vi i det af Gribskov Kommune nedsatte Grønt Dialogforum foreslået, at kommunen og Naturstyrelsen initierer en dialog med lodsejerne omkring Ellemosen/Holløse Bredning for at undersøge muligheden for at udtage dette område som lavbundsjord.
- Borgergruppen ’Ren Arresø’ har inviteret til folkemøde for at få Arresø renset. DN Gribskov har igennem mange år fulgt udviklingen i Arresø og byder initiativet velkomment. Vi forventer i den kommende periode at indlede et nærmere samarbejde med de to andre berørte DN-afdelinger (Hillerød og Halsnæs).
- Trepartsaftalen står over for en implementering. DN bestyrelserne er udset til lokalt at skulle bidrage konstruktivt til denne proces i et tæt samarbejde med DN’s Hovedbestyrelse og administration. Dette arbejde kommer til at fylde meget det kommende år.
Naturpleje og biodiversitet
Vores naturplejeprojekter, der sigter på at skabe mere biodiversitet og bevare sårbare naturtyper, er fortsat i 2024. Det drejer sig bl.a. om Træk-en-Rose på Smidstrup Strand (21. april), høstslet ved Annisse ved Arresø (22. juni), bekæmpelse af invasive rosa rugosa ved Heatherhill (bl.a. 2. juli) samt Træk-et-Træ i Rusland ved Dronningmølle (18. august).
Vores naturpleje og biodiversitetsprojektet kunne ikke lade sig gøre uden de mange frivillige, der møder op til arrangementerne, så en stor tak til alle de frivillige deltagere, der muliggør fortsættelse af disse projekter.
Særlig projektet på Heatherhill har betydning for udvikling af vores viden om forskellige naturplejemetoders effektivitet. Vi har i en periode på 5 år monitoreret fauna og flora tilstanden på Heatherhill i kombination med afprøvning af forskellige plejemetoder. Der er stor efterspørgsel blandt landets kommuner efter viden om naturplejemetoder, så vi arbejder pt. på, at projektets data skal indgå i et speciale eller en Ph.d.-afhandling i universitetsregi, ligesom resultatet skal danne grundlag for en fremtidig plejeplan for Heatherhill. Vi gennemfører projektet i samarbejde med Gribskov Kommune og Lepidopterologisk Forening. Man kan læse mere om projektet på Gribskov Kommunes hjemmeside under titlen ’Et vingeslag for Heatherhill’, idet projektet især også tager sigte på at sikre levebetingelser for sommerfugle.
Vi er løbende i dialog med kommunen om driften af vejrabatter for at sikre størst mulig biodiversitet på udvalgte vejstrækninger, bl.a. Ny Mårumvej. Dialogen varetages af frivillig Catherine Teahan, der på grundlag af botanisk kortlægning og vurdering af kommunens praksis for vejslåning, er nået frem til en model, der tilsiger, at slåning af sandede vejkanter mest hensigtsmæssigt udføres ved sen efterårsslåning.
Derudover engagerer vi os i større projekter, som drives af andre organisationer og myndigheder, f.eks. Søborg Sø-projektet, hvor vi bidrager med faglig viden og anden rådgivning. Det gælder også Nordkystens Fremtid, hvor vi sammen med DN Halsnæs og DN Helsingør rådgiver projektet, som sigter på at bevare kystens sand såvel på land som kystnært, således at også det rige mikrodyreliv i det lave vand bevares. Projektet ledsages af et erstatningsrev på 46 ha, der anlægges øst for Gilleleje i Natura 2000- område nr. 195 Gilleleje Flak og Tragten. DN Gribskov støtter både sandfodrings-projektet og anlæg af nye stenrev begge under behørig iagttagelse af overholdelse af Natura 2000-reglerne.
Fredninger og fredningsnævnssager
DN Gribskov følger alle natur-fredningsnævnssager i Gribskov Kommune. Vi deltager således ofte i besigtigelser og afgiver udtalelser i sager, hvor der er søgt om f.eks. dispensation til byggeri i fredede områder. Til eksempel kan nævnes byggeri i Tibirke Bakker, der er udover fredningsbestemmelser er underlagt omfattende deklarationer, herunder en deklaration fra 1944 ifølge hvilken Danmarks Naturfredningsforening er påtaleberettiget ifht. byggesager. Ligeledes har vi sammen med DN Fredensborg, DN Helsingør og DN Hillerød været engageret i sagen om fredning af Esrum Søs omgivelser.
Klagenævnssager
DN Gribskov er høringspart i henhold til en række love. Vi underrettes derfor om mange afgørelser/dispensationer, hvor de fleste tager udgangspunkt i Planloven, især landzonetilladelser, samt Naturbeskyttelsesloven og Vandløbsloven. Alle sager bliver screenet af DN Gribskov og i løbet af det sidste år har vi indgivet 7 klager til enten Planklagenævnet eller Miljø- og Fødevareklagenævnet. Dette er en yderst vigtig funktion, idet vi dermed fungere som ’vagthund’ i forhold til en række myndighedsafgørelser. Vi får overvejende medhold i vores klager. Pt. har vi 9 uafgjorte sager ved klagenævnene.
I 2024 har DN Gribskov foreløbig indbragt 3 sager for nævnene. Det drejer sig bl.a. om en vandboring i Tisvilde Hegn og om lokalplanen for P-pladsen i Tisvildeleje. Navnlig lokalplanssagen fra Tisvildeleje, der muliggjorde afholdelse af Musik i Lejet, har der været betydelig offentlig opmærksomhed omkring, ligesom adskillige andre organisationer og personer indgav høringssvar og har påklaget lokalplanen. Klagen har ikke haft ikke opsættende virkning.
Vi bliver også hørt, når kommuneplaner, lokalplaner med relevans for foreningen, handleplaner for Natura 2000-områderne i Gribskov Kommune m.m. sendes i høring, og ofte bidrager vi med et høringssvar.
Henvendelser fra borgere
Vi modtager fortsat et stort antal henvendelser fra borgere, der gør os opmærksomme på aktiviteter på områder, der er §3 natur eller som truer biodiversiteten. Vi er glade for disse henvendelser og indleder altid med at aftale en besigtigelse af lokaliteten. På den baggrund vejleder vi borgerne om, hvorledes de selv kan gå videre med sagen. Om nødvendigt går DN Gribskov ind i sagen. DN Gribskov vejleder også borgere, der ønsker at øge biodiversiteten på egen jord eller på grundejerforeningernes fælles arealer.
Ture og arrangementer
Igen i år har DN Gribskov organiseret en lang række ture og arrangementer af forskellig karakter.
I marts måned var vi tovholder på den landsdækkende affaldsindsamling på 16 forskellige lokaliteter i Gribskov Kommune fordelt over 4 indsamlingsdage. Under den grønne uge i maj forestod vi 6 arrangementer på gårde og i naturen. DN Gribskov var også medarrangør af Grøn Lørdag den 25. maj ved Gilleleje Havn, hvor der var udstillinger og aktiviteter om natur of friluftsliv ved forskellige NGO’ere og naturvejledere.
Vores eftertragtede årlige tur til Kullen, hvor vi besøgte geologiske lokaliteter, blev gennemført den 9. juni i samarbejde med DN Fredensborg. Sammen med Nationalpark Kongernes Nordsjælland arrangerede vi Bio-Blitz i begyndelsen af juni ved Høbjerg Hytten, hvori deltog en række skoleklasser i undersøgelse af den lokale naturs planter og dyr assisteret af eksperter fra DN Gribskov. I løbet af de 3 sommermåneder afviklede vi 10 dyrejagter på lavt vand ved forskellige havne og strande i Gribskov. Dyrejagterne er målrettet børnefamilier og vi ’jager’ krabber, snegle, rejer, muslinger, tanglopper, småfisk, tang samt samler tang. Børnene prøver waders og se på livet i det lave vand gennem vandkikkert.
Derudover deltog vi den 11. september i samarbejde med DN Hillerød i Naturens Dag på Esrum Kloster og Møllegård, arrangeret af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Endelig arrangerede vi 3. oktober svampetur ved Gantekrogssøen i Gribskov med naturvejleder i Gribskov Kommune Michael Sonniks som kyndig svampeekspert.
Kommunikation
DN Gribskov er aktiv på Facebook, hvor vi har vores egen side med hyppige informationer. Derudover udsender vi ofte nyhedsbreve om særlige emner og sager, der er oppe i tiden, og om konkrete arrangementer, som også er åbne for ikke-medlemmer. I år har vi foreløbig udsendt 12 nyhedsbreve og man kan altid finde nyhedsbrevene på vores hjemmeside. For at modtage nyhedsbrevene skal man tilmelde sig, men man behøver ikke at være medlem. Endelig har vi i år bidraget til den offentlige debat gennem indlæg i medierne og interviews i medierne f.eks. i forbindelse med lokalplanen for P-pladsen i Tisvilde.
DN Gribskov bestyrelse, suppleanter og aktive
Bestyrelsen består af 9 medlemmer, hvoraf 1/3 er på valg hvert år (dato angivet i parentes):
Linda Bruhn Jørgensen, formand (2026)
Helge Muhle, næstformand (2024)
Birgith Sloth (2024)
Anne-Marie Esper Larsen (2024)
Birka Maria Scott (2025)
Mikael Tobiassen (2025)
Jens Prom (2025, udtræder ved årsmødet)
Søren Bendix Christensen (2026)
Leif Andersen (2026)
Helge, Birgith og Anne-Marie er villige til genvalg. Da Jens ønsker at træde ud af bestyrelsen ved årsmødet, skal 4 pladser således besættes. Christian S. Laursen (aktiv frivillig med fokus på emnerne: jorddeponi, drikkevand, herunder grundvandsparker og grundvandsrådet, projekt Pandehave Ådal, havvindmøllepark Hesselø) stiller op til valg til den ledige plads efter Jens Prom.
Suppleanter (suppleanter er på valg hvert år):
Tine Wandall
Elisabeth Wulffeld
Sussie Krapel
Hans Henrik Svensson
Dorte Rørbæk
Jan Bernth
Aktive uden for bestyrelsen:
DN Gribskov har tilknyttet en række aktive, som arbejder med forskellige selvvalgte opgaver. Alle er velkommen til at deltage. En stor tak til vores aktive frivillige for deres engagement og indsats.
DN Gribskovs deltagelse i råd, udvalg og grupper
DN’s repræsentantskab: DN Gribskovs bestyrelsesformand og næstformand er medlemmer af repræsentantskabet. På det årlige landsmøde, der holdes i tilknytning til et repræsentantskabsmøde, er alle aktive i DN velkomne.
DN’s organisationsudvalg: DN Gribskovs bestyrelsesformand er personligt udpeget af hovedbestyrelsen som medlem af udvalget.
DN’s Samråd i Nordsjælland: DN Gribskovs bestyrelsesformand er for tiden formand for samrådet, der er et samlende forum for aktive DN’ere i Nordsjælland og på Bornholm. Samrådet afholder 3-4 årlige nøder, hvor aktueller temaer behandles. Som noget nyt bliver der taget særlig hånd om de nye aktive i forbindelse med samrådsmøderne.
Gribskov Kommune: hvor vi deltager i to fora:
- Grønt Dialogforum: Forum etableret af Gribskov Kommune for samspillet med de grønne interessenter i kommunen. Faste medlemmer er formanden for bestyrelsen og næstformanden.
- Grundvandsrådet: Råd nedsat af Gribskov Kommune. DN Gribskovs indsats sigter på at støtte og sikre Gribskov Kommunes prioritering af grundvands-tilstanden. Vi har foreslået, at der i forbindelse med revision af kommune-planen (2021 – 2033) udpeges områder til grundvandsparker for at sikre rent drikkevand i fremtiden. DN Gribskov har et fast medlem af grundvandsrådet.
Naturstyrelsen (NST) - DN Nordsjælland dialogmøder med NST: DN Gribskov deltager afhængig af dagsordenen.
Derudover deltager bestyrelsen i en række brugerråd og følgegrupper: Skovbrugerrådet, Søbrugerrådet for Arresø, Søbrugerrådet for, Esrum Sø, Følgegruppen for Søborg Sø, Hjortevildtgruppen for Region Nordsjælland.
DN Gribskov, den 30. september 2024