Nyhed

DN Gribskov klager over lokalplanen for Musik i Lejet

DN Gribskov klager til Planklagenævnet over Gribskov Kommunes lokalplan for afholdelse af Musik i Lejet på og omkring P-pladsen i NATURA2000 området Tisvilde Hegn

Gribskov Kommune sendte den 13. maj 2024 lokalplan 532.01 inkl. miljøvurdering i høring med høringsfrist til den 10. juni 2024. Vedtagelse af lokalplanen ville lovliggøre afholdelse af Musik i Lejet i området på og omkring P-pladsen ved stranden i Tisvildeleje. Det skete efter, at det blev afsløret, at Musik i Lejet i mange år havde været afholdt ulovligt uden en godkendt lokalplan.

Danmarks Naturfredningsforening sendte ligesom 54 andre foreninger eller privatpersoner et yderst kritisk høringssvar til Gribskov Kommune. Disse svar gav dog ikke anledning for Gribskov Kommune til at ændre i den foreslåede lokalplan 532.01 eller at kommunen foretog yderligere vurderinger, herunder yderligere miljøvurdering og habitatkonsekvensvurdering af påvirkning på den omgivende natur. DNs høringssvar er omtalt i et tidligere nyhedsbrev.

DN har nu ligesom flere andre foreninger benyttet sig af muligheden for at klage over lokalplanen til Planklagenævnet. Klagen indeholder tre dele:

1. DN Gribskov klager over, at Gribskov Kommune ikke forelægger en  habitatkonsekvensvurdering, som viser, at der ikke sker skade på arter eller naturtyper i NATURA2000 området, der omfatter Tisvilde Hegn eller omkringliggende NATURA2000 områder.

2. DN Gribskov klager over, at arealer udenfor selve P-pladsen inddrages og anvendes. Ud fra Kystdirektoratets nuværende og tidligere  afgørelse om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til afholdelse af Musik i Lejet fremgår det, at der er ansøgt om udvidelse af det anvendte areal ud over selve P-pladsen i form af ”velkomstområde øst, velkomstområde vest samt stranden mellem parkeringspladsen og havet”.

3. DN Gribskov klager over, at lokalplanen udstrækkes til at omhandle kørsel, der foregår ad skovruten gennem en stor del af Tisvilde Hegn. Lokalplanen omfatter således adgang til, at lastbiltrafik m.m. foregår ”ad skovruten” gennem selve Tisvilde Hegn fra to uger før festivalen til fire dage efter denne. Det er oplyst, at Naturstyrelsen Nordsjælland antager, at der i tiden før festivalen kører 100 lastbiler ind og ud igen ad denne skovrute og at det samme antal ligeledes ad skovruten kører ind og ud efter festivalen. Det fremgår endvidere, at et ikke nærmere specificeret antal køretøjer under festivalen benytter denne rute.

I klagen gennemgår DN Gribskov den gældende lovgivning og Tisvilde Hegns unikke natur og betydning for biodiversiteten. På baggrund at dette gennemgås videre de begrundede trusler afholdelse af festivalen udgør for arter og naturtyper med klitter og skov på næringsfattig sandbund, som Danmark er forpligtet til at passe på, da Tisvilde Hegn er et EU NATURA 2000 område. Dermed underbygges klagen om, at festivalen skal begrænses til alene at foregå på selve P-pladsen, uden kørsel gennem Tisvilde Hegn og at det skal vurderes og sikres at der ikke sker skade på naturtyper eller sårbare arter i selve området eller tilgrænsende områder.

Tisvilde Hegn er et af de fem mest artsrige områder i Danmark og det område, der har flest truede arter (pt. omkring 200 registrerede). Tisvilde Hegn er dermed selvskrevet til at blive strengt beskyttet natur. I dag har Danmark ikke noget af dette, men allerede i 2030 er vi internationalt forpligtet til at have 10%. De seneste år har Danmark endvidere ligget helt i bunden i EU fsva. beskyttelse af vores NATURA2000 natur. I DN mener vi, at det er på høje tid, at Danmark lever op til sine forpligtelser og sikrer beskyttelse af sårbare arter og natur. Derfor har denne sag principiel karakter.

DN Gribskov